22.8.06

Dům zaplacen – a „krize“ 1987 - 1989

Práce a oběti členů výboru, členů Sokola a podpora celé řady lidí mimo organizaci, se vyplatila. V červenci 1987 Sokolský list vychází z palcovým titulkem: SOKOLSKÝ NÁRODNÍ DUM PLNĚ ZAPLACEN.
“Když v roce 1983 byl zvolen převážně nový výbor za vedení br. Schoefluga a br. Haramula, převzal tento výbor na sebe povinnost doplatit dluh,, který byl ve výši přes šedesát tisíc dolarů, zapsaný na Sokolském Národním domě.
V prvním čísle Sokolského listu 1984 rozebral pokladník br. Haramul finanční situaci Jednoty, která nebyla příliš růžová. Závěr byl, vzhledem k vysokému bankovnímu úroku, že budeme naše dluhy ještě splácet po dobu 9ti roků.
Jak se stalo, že dnes po čtyřech letech mohli jsme napsat shora uvedený nadpis? Tvrdou prací všech výborů, vytrvalostí všech výborů, které se jen nepatrně měnily, dále houževnatostí sester, které se starají o naše penzisty, pilnou návštěvou na našich zábavách, peněžité dary na náš dům, peněžité dary na Sokolský list, členské příspěvky a nakonec bezúročné půjčky členů i nečlenů, které nám zkrátily dobu splácení na polovinu. Jsme hrdi na to, že jsme všem závazkům dostáli a budeme na valné hromadě, která se bude konati 12. července, moci oznámit: ”bankovní konto in credit“.
Pokladník V Haramul”
12. 7. 1987 je zvolen výbor ve složení: V. Haramul, místostarosta J. Petráň, jednatelka M. Dubová. pokladník Z. Dub, náčelník J. Tůma, náčelnice S. Richterová, matrikář J. Dohnal, zábavní referent J. Janeček, vzdělavatelka J. Tůmová, knihovnice S. Richterová, kronikář a archivář J. Viola, tisková referentka J. Tůmová, zapisovatelka Pirková, revizoři účtů J. Vaněk, J. Kadaně, právní zástupce dr. A. Brežný, auditor V. Špicl. Členové: J. Skálová, V. Brodecký, R. Sosnovec,V. Truhlář.
Hospodářem byl zvolen J. Schoenpflug, který po čtyřech dnech písemně rezignoval, že z osobních důvodů nemůže spolupracovat.
V květnu 1988, necelý rok po vyplacení všech půjček Národního domu, ale výbor odesílá zakladatelům Sokola a Národního domu dopis o neutěšené situaci s výzvu o pomoc.
“Na vědomí všem zakládajícím členům TJ SOKOL v Melbourne.
Vážený bratře - sestro
Výbor TJ SOKOL v Melbourne průběhem tohoto funkčního období několikráte projednával neutěšenou situaci při obsazování funkcí v předsednictvu SOKOLA. V nynějším volebním období nebyla obsazena funkce hospodáře (správce budovy) jakož i zábavního referena. Výbor s velkým úsilím zajišťoval různé akce, abychom jejich příjmem kryly výdaje s naší činností (pozemková daň voda elektrika, plyn, pojištění a pod.)
Na čtvrtek dne 9.června 1988 v 19.30 večer svoláváme členskou schůzi TJ Sokol za účelem připravení kandidátky výboru pro nové funkční období.
Pokládáme si za povinnost Vás informovat o tom, že stav činnosti naší největší krajanské organizace v Melbourne je katastrofální a potřebuje zaktivizování od samého základu.
Z funkce odchází starosta br.V.Haramul ze zdravotních důvodů jakož i sestra jednatelka a pokladník naší jednoty.
Na výborové schůzi dne 12.5.1988 z 20ti. přítomných jsme nebyli schopni zodpovědně přistoupit k obsazení nejdůležitějších 5ti funkcí a proto se obracíme na Vás jako na zakládající členy Sokola o nutnou pomoc zvládnout nynější situaci za účelem pokračování v naší krajanské činnosti.
Značně upadla návštěva zábav, máme těžkosti s vařením a organizováním všech našich podniků, sokolovnu navštěvuje jen málo cvičenců a celkově vzato sokolovna je nevyužita.
Za bývalého starostenství bratra Schoenfluga a bývalého pokladníka V. Haramula, jakož i za spolupráce celého výboru a krajanské veřejnosti byl náš Sokolský národní dům zaplacen a jsme bez dluhů. Hodnota našeho tak těžce splaceného stánku přesahuje půl milionu dollarů a jak se situace nadále vyvíjí, v příštím roce nebudeme míti dosti prostředků udržet a nadále spravovat náš Sokolský nár. dům bez předchozích přijmů a funkcionářů.
Obracíme se proto na Vás o ctěné návrhy jak pokračovat v budoucnu, abychom zachovali největší krajanskou organizaci v Melbourne. Všichni členové Sokola jsme za to odpovědni našemu ústřednímu výboru v Zurichu, australské župě v Sydney jakož i celé krajanské veřejnosti.
Mnozí naši členové výboru překročili hranici 70ti let a pracovali aktivně jako funkcionáři po mnoho let. Po zaplacení nár. domu nadšení značně upadlo a je nyní na nás všech, abychom se z této svízelné situace dostali.
Jsme pevně přesvědčeni, že Vám, kterým odesíláme tento dopis není situace s naší organizací lhostejná a proto Vás prosíme o Vaší ct. účast na schůzi dne 9.6.1988.
S krajanským pozdravem:
Na zdar!
Milena Dubová, jednatelka
Václav Haramul starosta
J. Dohnal I. místostarosta australské župy”
Lze jen dodat, co konstatují záznamy: květnová taneční zábava „mírně navštívena“, v červnu „slabá účast“, v červenci „večer byl obstojný“.
Zakladatelé se skutečně vrátili. Nový výbor byl zvolen na valné hromadě 26.6.1988 ve složení: starosta J. Petráň, místo starosta B. Zdenek, jednatel J. Nešpor, zapisovatelka Z. Galetková, pokladník J. Kadaně, náčelník J. Tůma, náčelnice J. Nováková, matrikář J. Dohnal, zábavní referenti B. Přibilová, L. Adam, hospodář P. Pospíchal, knihovnice S. Richtrová, kronikář J. Viola, redaktorka Sokolského listu A. Wágnerová, vydavatel Sokolského listu J. Nešpor, právní zástupce dr. M. Kantor, auditor V. Špicl, revizoři M. Hájek, F. Žižka.
Zpráva z valné hromady konstatuje, že Sokol Melbourne má 232 platících členů, hlavní starostí výboru je ale oživení jejich zájmu a celou jednotu zaktivizovat. J. Petráň se snaží organizaci „omladit“ a na valné hromadě 16.7.1989 navrhuje zvolení Pavla Pospíchala starostou s úkolem jednotu oživit. Ostatní členové výboru byli zvoleni: místo starosta J. Schoenpflug, jednatel (nebyl zvolen), pokladník M. Hájek, vzdělavatelka J. Tůmová, náčelník J. Tůma, náčelnice J. Nováková, matrikář J. Dohnal, zábavný referent (nebyl zvolen), hospodář (nebyl zvolen), knihovnice S. Richtrová, , revizoři J. Hlávka, J. Kadaně. Členové: V. Haramul, R. Kugler, M. Hemala, E. Grant, V. Sosnovec, V. Truhlář, V. Brodecký, M. Soustová. Dodatečně do výboru přijati J. Kollárová (jednatelkou od září), J. Skálová.
Tiskový referent J. Spiegl (není členem výboru).
“Jak jsem k tomu přišel?,” vzpomíná Pavel Pospíchal, tehdy zvolený starostou. “Já jsem nikdy moc na spolkaření nebyl. Do Sokola jsem v 70tých letech sice cvičit chodil, ale už si ani nepamatuju, jestli jsem byl členem. Mně se u Sokola nelíbilo to pochodování s praporem a podobně. Do Sokola mně pak někdy v roce 1986 přitáhnul Venca Sosnovec, že bychom jako měli něco dělat. A tak jsem začal pomáhat až jsem pak byl zvolen do výboru jako hospodář. Nakonec se mě Petráň zeptal, zda bych vzal na sebe funkci starosty. Tehdy tam bylo několik kamarádů, kteří chtěli něco dělat, tak jsem s tou funkcí souhlasil.”
Zápisy výborových schůzí pak konstatují, že Národní dům je využíván jen dvakrát měsíčně. Srpnová taneční zábava je v archivu označena jako “slabá” a stejná účast byla na vzpomínkovém večeru 20.8. , kde byl promítán film o srpnové okupaci. Zářijová zábava pak má stále ještě “slabou návštěvu”, ale již v říjnu je v kronice zaznamenána větší návštěvnost: “... hlavně je potěšitelné, že přišli mladí”. Navíc se zase v tělocvičně začíná dočasně hrát i nohejbal.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home