22.8.06

Život v Sokolovně 1980 - 1985

Sokolská organizace v první polovině roku 1980 žije ve znamení návštěvy br. Veselého, náčelníka ústředí Sokola v exilu ze sídlem v Curychu. Účelem jeho návštěvy bylo ustavení Sokolské župy v Austrálii. Po jednáních s jednotou v Sydney a v Canbeře byl ustaven župní výbor složený se zástupců všech tří jednot.
V březnu vychází první číslo Hlasů a ohlašuje pravidelnou Sokolskou hlídku a ta pak se zdá být skutečně pravidelnou. (Mám, bohužel, k dispozici jen několik prvních čísel.) V Hlasech je uveřejněna zpráva o dubnovém Dnu v přírodě (ve Wonga Park), kterého se učastnilo 130 lidí a úspěšného květnového Večera májové poezie, který v Sokolském národním domě pořádalo Divadlo. V Sokolském národním domě probíhala celá řada dalších akcí, z nichž nejúspěšnější (došlo i k jeho repríze) byl nepochybně pořad uskutečněný 13. dubna „Muziky, muziky – procházka písničkami 1910-1980“. Pořad zorganizoval člen Divadla M. Směták, jehož otec – populární zpěvák z Brna – na návštěvě v Melbourne, projevil ochotu v Národním domě vystoupit. Vedle Smětáka staršího a mladšího vystoupily sestry Menďanovi, I. Nicholas, manželé Šimákovi, P. Petr, Š. Puček, L. Zach, R. Suran a N. Novotná. Záznam uvádí, že br. pokladník byl velice potěšen.
Valná hromada konaná 7. června 1980 zvolila nový výbor ve složení: starosta: J. Vozábal, místostarosta J. Kopecký, jednatel J. Voborský, pokladník J. Kadaně, náčelník V. Chaloupka, náčelnice V. Šustková, zapisovatelka M. Dubová, tisková referentka J. Rojerová, vzdělavatel J. Horný, matrikář J. Schoenpflug, zabavný referent L. Močička, vedoucí odbíjené J. Knob.
V Hlasech č.7. (24.6.) Jíří Šimák oznamuje úterní večery – první v červenci byl o V+W (jako autor pořadu je uveden A. Nebeský) a srpnový byl věnován Jaroslavu Haškovi (pořad sestavil Petr Pavel). Podle archívních záznamů se konalo několik dalších večerů, podrobnosti ale nejsou uvedeny. Osvětové činnosti se články v Hlasech průběžně věnuje J. Horný a J. Tůmová (na př. Dějiny sokolstva v č.8).
V červenci Sokol spolu s Rodičovským sdružením uspořádali Dětský karneval a bylo ohlášeno otevření Národního domu každý čtvrtek od 15.00 pro šachy, stolní tenis a nebo jen společenská setkání. V srpnu se konalo hudební pásmo „Beskyde, Beskyde“ s recitací a světelnými obrazy. Také byla vypsána loterie „Zlatá bonanza“ a zápis říká: „organizace podobných podniků, jejichž hlavním cílem je získat prostředky na úhradu splátek, vyžaduje mnoho nezištné, obětavé a často nevděčné práce a proto děkujeme všem sestrám a bratřím, kteří obětují nejen čas, ale často i finanční prostředky.“
Valná hromada konaná 15. července 1981 zvolila výbor ve složení: starosta J. Horný, místostarosta J. Schoenpflug, jednatel J Voborský, pokladník J. Kadaně, náčelník J. Tůma, místonáčelník R. Brodecký, náčelnice V. Šustková, vedení Národního domu J. Knob, zapisovatelka M. Dubová a členové – Gráf, Culka, Tikal, Růžič, Novák, Kopecký Warren, Ambrož, Gráfová, Tikalová, Voborská, Růžičková, Skálová, Kadaňová, Rojerová, Chaloupková, Tůmová.
Během funkčního období nově zvoleného výboru byla opět pořádána celá řada akcí. Annenská pouť, kde děti recitovaly českou poezii a oslava Svátku matek, koncert českých a slovenských písní organizovaný Československým sdružením ve Victorii, kde učinkovali členové sydneyské opery M. Šimková, El. Alien, O. Sanderson-Smith, J. Turner, A Higginson, L. Benett a pěvecká skupina vedená V. Procházkou. Hudebně doprovázel V. Procházka a orchestr E. Zlatého. Úspěšný byl i Sokolský ples a večeře s programem a tancem pořádaný v dubnu 1981 Fondem Charty 77 (Fond byl veden E. Gregovou-Breward) ve prospěch podpory pro perzekuované disidenty v Československu.
Záznam z valné hromady konané 17. června 1982 konstatuje: „Díky neúnavné a obětavé pomoci a vytrvalé práci – bohužel jsou to většinou stále titíž bratři a sestry, Národní dům může plnit úkoly vytvořit středisko, ve kterém se naši krajané mohou cítit jako doma.
Rezignaci oznámil J.Kadaně a J. Voborský.
Nový výbor byl zvolen ve složení: starosta J. Schoenpflug, místostarosta R Brodecký, jednatelka M. Dubová, pokladní J. Skálová, náčelník J. Tůma, místonáčelník R. Brodecký, náčelnice V. Šustková, vzdělavatelka J. Tůmová. dodatečně pak byla správkyní domu zvolena M.Voborská.
Vedle pravidelných tanečních zábav a dalších akcí – vepřové hody a Bush Dance pořádaný skupinou odbíjené, Šibřinky a Dětské Šibřinky – za zmínku stojí večer pořádaný Melbournskou SVÚ. Beseda se spisovatelem J. Škvoreckým a jeho manželkou, spisovatelkou Z. Salivarovou. Podle archivního záznamu beseda “rozčeřila naši kulturní hladinu”. Kontraverzi také vyvolalo vzpomínkové odpoledne k 28. řijnu, kde vedle M. Smětáka a D. Urbanové zpívali rakouští zpěváci a kde “část programu byla zpívana německy a volba některých písní vyvolala nelibost, která se projevila článkem v Hlasech.”
Klidněji proběhla Mikulášká zábava, piknik v „Zátiší“ ve Wonga Park, Štědrovečerní večeře a nezbytná Silvestrovská zábava. V zápisu je konstatováno, že „docházka na cvičení není valná, bylo navženo propagovat tzv. rodinná cvičení“. V červnu také odjíždějí někteří členové z Melbourne a Sydney na jubilejní V. Slet ve Vídni (první sokolský slet se konal v Praze 1882).
Po návratu ze sletu z výboru odchází Vlasta Šustková: „Cvičit jsem chodila jako cvičitelka a pak i jako náčelnice bez vynechání od založení až do roku 1982. Tehdy po návratu z 5. Sletu v exilu jsem si uvědomila, že Sokol Melbourne nějak zapomíná na sokolské myšlenky a vzdala jsem se všech funkcí. Cvičit jsem chodila dále, ale jak říkám, sokolství se někam vytrácelo.”
Záznam dále uvádí, že: “Sokolská župa australská bude pořádat v řijnu za účasti jednot ze Sydney a Canberry sokolskou akademii. Ženy již pilně nacvičují prostná. O ubytování hostů se postarají členové jednoty.”
Na valné hromadě 11. září 1982 byl zvolen výbor:
starosta J. Schoenpflug, místostarosta J. Horný, jednatelka M. Dubová, pokladník V. Haramul, vzdělavatelka J. Tůmová, náčelník J. Tůma, náčelnice J. Tůmová, zábavní referent P. Jankovič, hospodář L. Močička, knihovnice A. Wostrá. Členové výboru: J. Viola, Vozábal, Gráf, V. Novák, Ondřich, Růžic, sestry: Růžicová, Hellerová, Gebertová, Skálová, Soustová
Odstupující jednatelka J. Tůmová ve své zprávě valné hromadě konstatuje, že: “na pravidelných pondělních cvičeních velmi často byla jediná cvičící žena mezi muži. V nejlepším případě jsme byly tři. Žactvo – dvě až tři. ... V posledních asi pěti týdnech vzrostl počet cvičících žen na 6, díky společnému cvičení které připravuje župa za účasti cvičících ze Sydney a Canberry. Doufáme, že se nám tím podaří vzbudit zájem krajanské veřejnosti a získat více cvičících.“
V srpnu 1983 výbor zajistil návštěvu Karla Kryla, který se zůčastnil taneční zábavy, hlavní koncert pořádaný Sokolem a Českým divadlem se konal v divadle Fhoenix v Elwoodu a SVÚ uspořádalo besedu s K. Krylem v Národním domě. Zápis konstatuje, že: „návštěva měla neobyčejný úspěch. Na jeho vystoupení budeme dlouho vzpomínat.“ Hlasy č.24. (30.11.) oznamují Dětskou besídku a informují o Akademie 28. řijna, kde sletové cvičení předvedly ženy z Canberry.
Nový výbor byl valnou hromadou 11. 9. 1983 zvolen ve složení: Starosta J. Schoenpflug, místostarosta J. Horný, jednatelka M. Dubová, pokladník V. Haramul, vzdělavatelka J. Tůmová, náčelník J. Tůma, náčelnice J. Tůmová, zábavni referent P. Jankovič, hospodář L. Močička, knihovnice A. Wostrá. Členové výboru: J. Viola, Vozábal, Gráf, V. Novák, Ondřich, Růžic, sestry: Růžicová, Hellerová, Gebertová, Skálová a Soustová.
V lednu 1984 vychází prvé číslo Sokolského listu v redakci V. Haramula, který věstník rozmnožoval a vydával. V úvodu se praví: „Tělocvičná jednota Sokol Melbourne se rozhodla po vzoru jiných sokolských jednot vydávat svoje zprávy písemně nejen pro svoje členstvo, ale i celou veřejnost, pokud bude mít jejich adresy. Tyto zprávy budeme vydávati měsíčně pokud nám finance vystačí a pojmenovali jsme tento věstník „Sokolský list“. V tomto listě budeme uvádět veškeré zprávy sokolské jakož i zprávy jako svatby, zasnoubení, výročí, narozeniny atd., které rádi uveřejníme. Doufáme, že tento nový Sokolský list bude rád čten.“
S ohledem na „neutěšenou finanční situaci jednoty“ výbor také oznamuje vypsání bezúročné půjčky na doby 5-6 let a doufá, že se tak podaří vytvořit situaci v které by „se všem výborům lehčeji pracovalo a s větší chutí, kdyby nebyl ten úrokový „bič“ nad jejich hlavou“ .(Podle záznamu výbor získal přes $22 000, - včetně daru od penzistů - které byly okamžitě převedeny jako splátka na bankovní účet).
V záznamech je dosti dlouhý seznam již tradičních aktivit, taneční zábavy, vepřové hody a pod. Vedle toho se „klub“ penzistů pravidelně schází na „čtvrteční odpoledne“ a o oživení kulturních večerů se opět pokouší J. Šimák. Oznamuje, že první pořad bude věnován literatuře vydávané v exilu a jako další je připravován večer o dvojici Suchý-Šlitr. Dále sestra Haramulová slibuje, že po dobu šesti měsíců bude vařit obědy poslední neděli v měsíci. Bezpochyby nejúspěšnější je dubnové vystoupení komika Jára Kohouta na návštěvě z USA. V květnu pořádá Divadlo Nedělní čaj o páté, k svátku matek se koná Oslava maminek.
Současně zájem o cvičení se nezlepšuje – 2 ženy, 12 žákyň, ale nácvik Besedy „pokračuje úspěšně“.
Tělocvična je ale využívaná k hraní stolního tenisu a s ohledem na nedostatkem místa omezeně i k hraní nohejbalu a kolové.
Valná hromada konající se 29.7.84 zvolila výbor ve složení: Starosta J. Schoenpflug, místo starosta V. Růžic, jednatelka M. Dubová, pokladník V. Haramul, náčelník J. Tůma, náčelnice J. Tůmová, osvětový referent J. Horný, společenský referent P. Janeček, hospodář V. Růžička, matrikář J. Schoenflug, knihovnice A. Wostrá. archivář a kronikář J. Viola, Volejbalový odbor J. Knob, nábor členstva Bareš, revizoři účtů Dub, J. Vaněk, právní zástupce dr. Breřný, auditor V. Špicl. Členové výboru: Ambroš, Baťa, Culková, Gráf, Gráfová, Ondřich, Petráň, Rychtrová, Růžicová, Schoenpflugová a Skálová.
Největší starostí nového výboru je stále finanční situace. Záznamy výborových schůzí vypovídají o nevyrovnané návštěvnosti pořádaných akcí a o snaze vzbudit zájem mladších generací o návštěvnost Národního domu a práci pro Sokol. Současně je konstatována snižující se účast členů na valných hromadách, členských i výborových schůzí.
Velmi dobře byl ale návštíven Kabaret sestavený a řízený R. Procházkou, jsou úspěšně organizovány autobusové zájezdy. Moravského vinobraní uspořádané J. Petráněm se zůčastnilo 141 návštěvníků a silvestrovskou zábavu navštívilo 160 hostů. Za úspěšný je označen i večer s tancem porádaný v rámci etnických večerů ministerstvem emigrace pro skupinu tlumočníků. V zábavné části večera zatančili Besedu i členové Sokola Melbourne.
Ve znamení zaplacení především bankovní půjčky je pak celé období od 1985 až do roku 1987. Aktivita Sokola se tedy i nadále soustřeďuje především na pořádání podniků, které pomáhají Národní dům osvobodit od hypoték. Složení výboru se podstatně nemění. V červenci 1985 je výbor opět pod vedením starosty J. Schoenpfluga. Dále byli zvoleni: místostarosta a hospodář V. Růžic, jednatelka M. Dubová, pokladník V. Haramul, náčelník J. Tůma, náčelnicea osvětová referentka J. Tůmová, zábavný referent P. Janeček, matrikář J. Dohnal, knihovnice a dobrovolná sociální pracovnice A. Wostrá. archivář a kronikář J. Viola, nábor členstva K. Bareš, revizoři účtů Dub, Vaněk, právní zástupce dr. Brežný, auditor V. Špicl. Členové výboru: F. Vozábal, K. Gráf, A. Gráfová, Čapek, Koch, Soukup, Šuma, Svoboda, Dušková, Rychtrová, J. Skálová.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home